Блог

Освободи се от кашлицата

  Кашлицата е една от най-честите причини, поради които търсим  лекарска помощ. Въпреки, че самата тя не е заболяване, а симптом може да протече доста мъчително и да причини неудобство както на пациента, така и на хората около него. Често пъти кашлицата съпровожда настинката и грипа, както и  почти всички белодробни заболявания. Не бива да забравяме, обаче, че в същността си тя представлява полезен механизъм, с който се елиминират прахови частици и секрет от трахеята и белия дроб, което води до очистване на бронхиалното дърво и подобряване на  дишането. Кашлицата най-общо се разделя на два вида: суха, дразнеща кашлица и влажна –  с повишено образуване на бронхиален секрет.

Как да разпознаем влажната кашлица?

Продуктивната или влажна кашлица се отличава с отделянето на секрет или храчки, чиито произход може да бъде както от носа и синусите, така и от белите дробове.

Лечение на влажна кашлица

Този вид кашлица не бива да се потиска, напротив, тя трябва да бъде освободена. Обикновено средствата, които се изписват целят да подпомогнат процеса на отделяне на секретите. По този начин белите дробове се изчистват, а състоянието се подобрява. За симптоматично лечение на влажна кашлица се използват две основни групи медикаментозни средства – тази на експекторантите и тази на муколитиците.

Експекторантите обичайно са с растителен произход, а действието им се дължи на това, че стимулират двигателната активност на ресничестите клетки на респираторния епител, което води до по-лесното отстраняване на натрупаните слуз и чужди вещества.

Муколитиците представляват медикаменти, които осигуряват намаляване на гъстотата и втечняване на гъстия бронхиалния секрет и улесняват отхрачването. Сред най-широко употребяваните  лекарствени средства от тази група са тези, съдържащи ацетилцистеин, който евакуира бързо и ефективно бронхиалния секрет без да увеличава значително неговия обем. Той е подходящ както при остри, така и при хронични заболявания на дихателната система, протичащи  с повишено образуване и затруднено отделяне на бронхиален секрет като бронхит (възпаление на бронхите), бронхиектазии (трайно разширение на бронхите),  ХОББ, муковисцидоза, като освен това е активен и към всички видове инфекции (вирусни и бактериални), поради което се прилага успешно и при обикновена кашлица, породена от настинка или грип.

На българския пазар ацетилцистеин се предлага под различни  форми, включително и сашета, които са сред най-предпочитаните от пациентите, поради удобния прием, който може да се сведе и до една доза дневно.

АЦЕЦИС, съдържащ ацетилцистеин, се бори с влажната кашлица като втечнява бронхиалния секрет, улеснява експекторацията и едновременно с това подпомага естествените сили на организма. Продуктът не предизвиква сънливост и е подходящ за дългосрочно приложение. Продължителността на лечение се определя индивидуално според спецификата на заболяването – при остри състояния продължителността на приема е от 5 до 10 дни, а при хронични – до няколко месеца.

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

Още новини

АЦЕТИЛЦИСТЕИН. ПОЛЗИ И ПРЕДИМСТВА

Ефективен муколитик Основното действие на ацетилцистеина се крие в способността му да осигури ясно изразен муколитичен ефект,  постигнат чрез директно влияние върху структурата на бронхиалния секрет, което спомага за бързото му и ефективно отделяне от организма, без това да доведе до значително увеличение на обема му. Първите клинични данни за това са обявени през 1962г....

Прочети още

Освободи се от кашлицата

Кашлицата е една от най-честите причини, поради които търсим  лекарска помощ. Въпреки, че самата тя не е заболяване, а симптом може да протече доста мъчително и да причини неудобство както на пациента, така и на хората около него. Често пъти кашлицата съпровожда настинката и грипа, както и  почти всички белодробни заболявания....

Прочети още

Един коментар за “Освободи се от кашлицата

  1. Привет, това е коментар.
    Управлението, промените, редактирането и триенето на коментарите става в секция Коментари на таблото.
    Аватарите на потребителите, които коментират, идват от Gravatar.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.