Блог

АЦЕТИЛЦИСТЕИН. ПОЛЗИ И ПРЕДИМСТВА

Ефективен муколитик

Основното действие на ацетилцистеина се крие в способността му да осигури ясно изразен муколитичен ефект,  постигнат чрез директно влияние върху структурата на бронхиалния секрет, което спомага за бързото му и ефективно отделяне от организма, без това да доведе до значително увеличение на обема му. Първите клинични данни за това са обявени през 1962г. и ототгава насам е включен в състава на редица лекарствени продукти, подходящи при състояния, придружени с влажна кашлица и повишено образуване на секрет като остър и хроничен бронхит, бронхиектазии, муковисцидоза. Активен към всички видове инфекции (вирусни и бактериални), ацетилцистеин се прилага успешно и при обикновена кашлица от настинка или грип.

Освен муколитично обаче, ацетилцистеинът притежава и редица други действия, които са по-малко познати, но също толкова полезни и важни за организма.

Мощен антиоксидант

Значително предимство на ацетилцистеина е неговото антиоксидантно действие, което се проявява дори в ниски концентрации. Причина за това е свойството на молекулата да възстановява и поддържа нивата на глутатион в тялото.

Глутатионът забавя процесите на стареене на клетките и се грижи за обезвреждането на свободните радикали (реактивните форми на кислорода), които увреждат клетъчните мембрани и тъканите. Това го превръща в един от най-мощните познати антиоксиданти. Освен това спомага за отделянето на различни токсини, метаболити на лекарства и тежки метали от организма.


Имуностимулант

Друго предимство на глутатиона е действието му като имуностимулант, което се дължи на способността му  да подпомага образуването на двата основни вида клетки на имунната система – лимфоцити и фагоцити.


Превенция срещу грип

Доказано е, че ацетилцистеинът може да предотврати появата на грипна инфекция или да  облекчи симптомите на вече съществуваща  такава и да намали продължителността й, тъй като употребата му води до намаляване на  възпалителните процеси в тялото и намалява способността на грипния вирус да се репликира в клетките.


Антидот при отравяне с парацетамол

Още през 70-те години на XX век  са изнесени клинични данни, доказващи, че интравенозните му препарати действат като антидот при отравяне с парацетамол.

Активното изследване на тази молекула продължава и до днес, търсейки нови перспективи за нейното приложение.

 

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

 

Още новини

АЦЕТИЛЦИСТЕИН. ПОЛЗИ И ПРЕДИМСТВА

Ефективен муколитик Основното действие на ацетилцистеина се крие в способността му да осигури ясно изразен муколитичен ефект,  постигнат чрез директно влияние върху структурата на бронхиалния секрет, което спомага за бързото му и ефективно отделяне от организма, без това да доведе до значително увеличение на обема му. Първите клинични данни за това са обявени през 1962г....

Прочети още

Освободи се от кашлицата

Кашлицата е една от най-честите причини, поради които търсим  лекарска помощ. Въпреки, че самата тя не е заболяване, а симптом може да протече доста мъчително и да причини неудобство както на пациента, така и на хората около него. Често пъти кашлицата съпровожда настинката и грипа, както и  почти всички белодробни заболявания....

Прочети още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.